GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI DUYURUSU

rn 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması yönetmelik” 31.12.2013 tarihinde yürürlüğe girecek olup, bahse konu yönetmelik ile canlı hayvan nakil aracı sürücü ve bakıcılarına, “Sürücü/Bakıcı Yeterlilik Belgesi” hayvan nakliyesi ile uğraşan nakliyecilere “Nakliyeci Yetki Belgesi” hayvan refahı ve korunmasına ilişkin standartları taşıyan nakil araçlarına “Nakil Aracı Onay Belgesi, alma zorunluluğu getirilmiştir. Veteriner Sağlık Raporu tanziminde ve nakil esnasında bahse konu belgeler aranacaktır.

rn

rn Bahse konu belgeler için müracaatlar yönetmelikte belirtilen belgelerle birlikte 1 Ekim 2013 tarihine kadar Nevşehir İl Müdürlüğüne yapılacaktır. Nakliyeci sürücü ve bakıcılar için 21.10.2013 tarihinde eğitim kursları düzenlenecek olup sınavda başarılı olanlara tanzim edilecektir. Yeterlilik Belgesi almak isteyen nakliyeciler, sürücü ve bakıcılar müracaatlarını 01.10.2013 tarihinde önce tamamlaması gerekmektedir.Hayvan Nakli yapan nakliyeciler il müdürlüğü tarafından verilmiş bir yetki olmadan nakliyeci olarak çalışamaz. Yetki Belgesinin bir sureti hayvanlar nakledilirken il/ilçe müdürlüğüne ibraz edilmek zorundadır. Yetiştiriciler yetki verilmiş nakliyecilerin dışında bir kişi ile hayvan nakil sözleşmesi ve taşeronluk anlaşması yapamayacaklardır. Aynı zamanda nakil sırasında bakıcılar ile nakil araçlarının sürücüleri de bakıcı/sürücü yeterlilik belgesi ile nakil işlemi yapabileceklerdir.

rn

rn Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler evcil hayvanların taşındığı bir karayolu nakil aracını kullanamayacak veya burada bakıcı olarak görev lamayacaklardır. Yeterlilik Belgesinin bir sureti hayvanlar nakledilirken il/ilçe müdürlüğüne ibraz edilmek zorundadır. Yönetmelik ile uzun karayolu hayvan nakliyesi yapacak nakliyeciler nakil araçlarına “Nakil Aracı Onay Belgesi” almaları zorunluluğu getirilmiştir.

rn 1-Nakliyeci Yetki Belgesi

rn 2-Bakıcı/Sürücü Yeterlilik Belgesi

rn

rn 3-Nakil Aracı Onay Belgesi almak isteyen nakliyeciler, sürücüler, bakıcılar, araç sahipleri il müdürlüklerine gerekli belgelerle birlikte 1 Ekim 2013 tarihine kadar müracaat etmeleri gerekmektedir. Belgeleri tam olan başvuru sahipleri 21.10.2013 tarihinde il müdürlüğünde açılacak olan eğitim kursuna katıldıktan sonra
rn yapılacak sınavda başarılı olanlara belgeleri verilecektir.

rn A-Nakliyeci Yetki Belgesi İçin Müracaatlarda;

rn 1-Sekiz saatten kısa süreli mesafelerde nakliyecilik yapacak nakliyeciler;

rn

rn a-)Bu yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmesine imkan verecek yeterli ve uygun personel teçhizat ve çalışma prosedürlerine sahip olduklarını ortaya koymaları

rn

rn b-)İşyeri merkezlerinin ya da temsilciliklerinin başvurunun yapıldığı ilin idari sınırları içerisinde bulunması

rn

rn c-)Nakil sırasında uyulması gereken kurallar kılavuzlarını hazırlamaları

rn

rn d-)Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca verilmiş taşımacılık yetki belgesine sahip olması

rn

rn 2-Sekiz saatten uzun süreli mesafelerde nakliyecilik yapacak nakliyeciler yukarıda belirtilen şartlara ek olarak;

rn

rn a-)Uzun yolculuklarda görevlendirilen tüm sürücü ve bakıcılar için sürücü ve bakıcı yeterlilik
rn belgeleri,

rn

rn b-)Uzun yolculuklar için kullanılacak tüm karayolu nakil araçları için yönetmelikte öngörülen biçimde geçerli onay belgeleri,

rn

rn c-)Nakliyecilere sorumlulukları altında bulunan karayolu araçlarının hareketlerini izleyip kayıt etme ve uzun
rn yolculuklar sırasında sürücülerle istenildiği vakit temas kurmalarına imkan veren prosedürlere ilişkin ayrıntıları

rn

rn d-)Acil durumlarda uygulanmak üzere geliştirilmiş acil durum planlarını, tamamlamaları koşuluyla yetki
rn belgesi verilecektir.

rn B-)Sürücü/Bakıcı Yeterlilik Belgesi İçin Müracaatlarda;

rn

rn a-)T.C. kimlik numarası beyanı

rn

rn b-)sürücü yeterlilik belgesi için başvuranların sürücü belgelerinin fotokopisi

rn

rn c-)Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilmiş sürücü mesleki yeterlilik belgesi ibraz edilecektir.

rn

rn C-Uzun Yolculuklarda Nakil Yapacak Karayolu Nakil Aracı için Nakil Aracı Onay Belgesi
rn Müracaatı İçin

rn a-)T.C.kimlik numarası beyanı

rn

rn b-)Araç ruhsatının fotokopisi ile dilekçeli müracaatı aranacaktır.

rn

rn Tüm karayolu nakil araçlarında yönetmelikte belirtilen özellikler aranacak olup araç tanzimi yönetmeliğe göre gerçekleştirilmiş olmalarıdır.