Umman’da Geliştirilmesi Hedeflenen Su Ürünleri Pazarı

İlgi:Dışişleri Bakanlığı’nın 23.08.2017 tarihli ve TOBB 03.10.2017 Tarih ve 15117 sayılı yazısı

 

 

İlgi’de kayıtlı yazıda, Muskat Büyükelçiliğimizden alınan bir yazıya atfen, 17 Ağustos tarihli Umman basınında yayınlanan haberlerde, Tarım ve Hayvancılık Su Ürünleri Genel Müdürü Dawood Al Yahyai’nin anılan Bakanlığın halihazırda toplam 2 Milyar Dolar yatırıma karşılık gelen 24 büyük ölçekli kültür balıkçılığı girişimi değerlendirdiğini, bunlardan altısının onaylandığını ve yıl sonuna kadar faaliyete geçeceğini, diğer 18 başvurunun Çevresel Etki Değerlendirmesi alınması, fizibilite çalışması aşamalarında bulunduğunu, hükümetin önceliğinin karada ve kıyılarda uygun kıyılarda uygun alanların tahsis edilmesi olduğunu belirttiği ifade edilmektedir.

 

Yazıda devamla, Al Yahyai’ nin Umman’ın hedefinin 30 yıllık kültür balıkçılığı master planı çerçevesinde 2040 yılında yıllık 200.000 ton üretime ulaşmak olduğunu, ancak mevcut yatırımlar sayesinde 2030 yılında yıllık 230.000 ton üretim rakamını yakalayarak hedefleri aşma ihtimalinin bulunduğu ve yoğun üretim yapılması hedeflenen su ürünleri olarak karides, çipura, levrek, lagos, istiridye, ve deniz yosununu dile getirdiği belirtilmektedir.

 

Bu kapsamda, kültür balıkçılığı alanında önemli tecrübelere sahip olan Türk firmalarının, Umman’da geliştirilmesi hedeflenen su ürünleri pazarında yatırım imkanlarını değerlendirebilecekleri düşünülmektedir.

 

 

Saygılarımızla,

 

ÖNERİ ve ŞİKAYET FORMU

Bilgileriniz

İçerik Bilgileri: