SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİK

SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİLE GETİRDİK

Van Ticaret Borsası Başkanımız Nayif Süer, müşterek oda ve borsa toplantısında başta tarım ve hayvancılık olmak üzere Van'ın sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi. 

Van'da oda, borsa müşterek toplantısı yapıldı Van'da oda, borsa müşterek toplantısı, Van Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşti.

Toplantıya; Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Başkanı Nayif Süer, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, VANTB Meclis Başkanı Gıyasettin KUndakçı, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri, TOBB Van İli Oda, Borsa Akademik Danışmanı, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri katıldı.

Toplantıda konuşan Van TB Başkanı Nayif Süer, Ticaret Borsası'nın çalışmaları, projeleri ve borsanın kapasitesine ilişkin bilgilendirmelerde bulunarak, Borsasının faaliyet alanı içinde bulunan tarım ve hayvancılık konularına değindi. İşte başkanımızın konuşması:

“Van’ın nüfusu 1 milyon 250 bine yaklaştı.

1 - Turizm şehri Van’a, ekim ayı sonuna kadar yaklaşık 710 bin İranlı misafirimiz geldi.

2 - Ekim 2023 sonu itibariyle Van Ferit Melen Havalimanı’nı yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi kullandı. Yerli ve yabancı turist sayısının artması için uçak seferleri artırılmalıdır.

3 - Van Denizi kıyısında ve uygun yerlerde, yerli ve yabancı turistler için yeni alanlar açılarak şehrimizin cazibesi artırılmalıdır.

4 - Van-Şırnak karayolu tamamlanmalıdır.

5 - Van’da yaklaşık 3,5 milyon adet küçükbaş ve yaklaşık 150 bin büyükbaş hayvan var. Van’da yıllık yaklaşık 23 bin ton kırmızı et üretilmektedir.

6 - Van’da, meraların ve yaylaların acilen ıslah edilmesi gerekiyor. 673 yaylanın bulunduğu Van’da, yeni yollar açılarak, yaylalara ulaşım sorunu çözülmelidir. Ayrıca meralar bilinçsiz şekilde kullanılmaktadır.

7 - Van’da yaklaşık 200 bin kovan bulunmaktadır ve 2 Bin 500 ton bal üretilmektedir.

8 - Gevaş, Gürpınar, Çatak, Bahçesaray ve Başkale’ye dışarıdan arıcılar alınmamalıdır.

9 - Van’da önemli bir pazar sorunu bulunmaktadır.

 

 

Hissemizin bulunduğu VAN TDİ BESİ OSB Projesi

1 - Yaklaşık 3 bin 750 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan VAN TDİ OSB projesinin cazibeliği artırılmaladır. Tüzel kişilik, 2021’de kuruldu. Edremit-Gevaş arasındaki VANET mevkiinde bulunan VAN TDİ OSB arazisi, mera alanı iken önce hazineye ardından da TDİ OSB tüzel kişiliğine devredildi ve OSB adına tüm tapular alındı. ÇED raporu tamamlandı. İleriki aşamalarda plan ve proje ihalesi yapılacak ve yatırım programına alınacak. Proje için başvuru ve yer seçimi yapıldı, çalışmalar sürüyor.

2 - Proje ile yaklaşık 2 bin kişiye istihdam hedefleniyor. 

3 - Et Entegre Tesisi, Biyogaz Tesisi, Soğuk Hava Deposu Tesisi ve Yem Fabrikası Tesisi olmak üzere 4 sanayi tesisi kurulacak. 

4 - 186 işletmenin olacağı ve katma değerli yatırım ile 100 ile Bin büyükbaş arasında besi sığırcılığına yönelik işletmeler kurulacak.  40 bin büyükbaş ile 16 bin ton et üretimi hedefleniyor. 

5 - VAN TDİ BESİ OSB projesinin uygulanabilmesi için mevcut besicileri ve yeni yatırımcıları çekebilecek bir cazibe merkezi olmalıdır. Sunulacak pozitif destekle, dağınık halde olan besicilerin kümelenmesi sağlanacaktır. 

6 - VAN TDİ OSB projesi kapsamında İran ile hayvancılık dış ticareti yapılabilir.

7 - Bölge tarım ve hayvancılığına uygun destekler verilmelidir. Son teknoloji makine alımında çiftçilerimize verilecek faizsiz kredi, akaryakıt ve yem bitkileri desteği de sunulmalıdır.

8 - Dijital ve Endüstriyel Tarım ve Hayvancılık hiç şüphesiz ki Van ve bölgemizin kalkınmasını sağlayacaktır. Bu anlamda projede, Nitelikli, Dijital, Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm çerçevesine göre hareket edilmelidir.

9 - TDİ OSB projesinde de GES ve RES planlaması yapılmalıdır.

 

Değerli hazirun sizlere borsamızın bazı faaliyetlerinden bahsetmek istiyorum.

 

Devam eden projelerimiz: Soğuk Süt Zinciri Projesi (Bitlis ve Hakkari İlleri Süt Toplama ve Soğutma Merkezi Fizbilite Raporu hazırladık.) Canlı Hayvan Borsası, Projesi Bal Paketleme Projesi ve Dijital Program Hizmetleri projelerimiz devam etmektedir.

 

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ

Erciş Üzümü, Gevaş Fasulyesi ve Sıhke Kavunu ürünlerimizin coğrafi işaretini aldık. Coğrafi işaret süreci devam eden ürünlerimiz bulunmaktadır.

 

KURUMSAL ÇALIŞMALARIMIZ

Et ve Süt Kurumu’nun Van’da kalmasını sağladık. (Bakanlığımız ile lobi faaliyetleri yürüttük, 500 muhtardan dilekçe aldık.)

 

TMO Van Ajans Amirliği’nin ardından da Şube Müdürlüğü’nün Van’da kurulmasını için birçok görüşme sağladık ve başardık. Başmüdürlük olması için çalışmalarımız sürüyor.

Et Borsası Fizibilite Raporu’nu tamamladık, proje çalışmalarımız sürüyor.

 

 

VAN TEKSTİLKENT

17 firmanın üretim yaptığı Van Tekstilkent, 77 bin metre karelik alana kurulmuştur. Avrupa’nın tüm ülkelerine Van’dan ihracat yapılıyor. Van’da gümrük olmadığından ihracat değerleri, firmaların İstanbul, Ankara ve İzmir gibi merkezlerine kaydediliyor. İhracat rakamları Van’a yansımıyor.

 

Kapıköy Sınır Kapısı’nda ihtisas gümrük statüsü yok. Van Ferit Melen Havalimanı’nda da gümrük yok. Kapıköy’e ve havalimanına gümrük kurulmalıdır. Doğu Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü Van’da bulunuyor ancak Van’da üretilen numuneler Erzurum’a ve Gaziantep’e gönderiliyor. Numune işlemleri Van’da yapılmalıdır.”

 

Erciş TSO Başkanı Murat İzgi, oda çalışmaları ve Erciş ilçesinin sosyal-ekonomik durumu ile iktisadi portföyü ve üretim kalemlerine ilişkin bilgi verdi.

Kentin sosyal ve ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, 2011 depremi, pandemi dönemi, son iktisadi ve finansal durum, Orta Vadeli Program, ilimizin genel ekonomisi, işsizlik, istihdam ve diğer parametrelerine ilişkin bilgiler verdi.

TOBB Van İli Oda, Borsa Akademik Danışmanı Prof. Dr. Abdulmenaf Turan, ise toplantıda, ‘Ekonomik Program’ ve ‘Yeşil Mutabakat’ konusunda sunum yaptı.

Toplantı; hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.

 

 

 


 

 

ÖNERİ ve ŞİKAYET FORMU

Bilgileriniz

İçerik Bilgileri: