1-SUYLA DOYGUNLUK ANALİZİ A-)PH ANALİZİ B-)TUZ ANALİZİ |
2-ORGANİK MAD. ANALİZİ |
3-POTASYUM ANALİZİ |
4-FOSFOR ANALİZİ |
5-KİREÇ ANALİZİ |
TOPRAK ANALİZİ İÇİN ÖRNEK NASIL ALINIR?
Toprak örneklerinin alınması hiç zor değildir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus alının toprak örneğinin tarlayı yeterince temsil etmesi gerekir.
Bir tarlanın toprağı aynı tarla içerisinde değişik özellik gösterebilir. Bu değişiklikler renk, meyil, toprağın derinliği, yapısı ve işleme şeklinden kaynaklanabilir.
Toprak örneği alınmadan önce tarladaki gözle görülür farklılıklar tespit edilir. Her farklı bölgeden ayrı ayrı toprak örnekleri alınmalıdır. Eğer tarlada farklılık yok ve tarla büyük ise karışık toprak örneği alınır.
1-Toprak örnekleri ürün ekiminden 15-20 gün önce alınmalıdır.
2-Toprak numunesi alınırken V Harfi şeklinde bir çukur kazılır.
3-Sonra çukurun düzgün yüzeyinde 3-4 cm kalınlığında 1 karış boyunda (15-20cm) bir toprak alınır.
4-Bağ ve Meyve ağaçlarında 0-20, 20-40, 40-60 cm derinliklerinden karışık toprak örneği alınmalıdır.
5-1-2 kg kadar alınan toprak örneğinde gerekli bilgi kartı yazılarak poşet içerisine bırakılır.
TOPRAK ÖRNEKLERİ NERELERDEN ALINMAZ
1-Önceden gübre veya kireç konulmuş yerlerden
2-Hayvan gübresi yığılan yerlerden
3-Harman yeri ve hayvan yatmış yerlerden
4-Sap, kök, yaban otlarının yakıldığı kısımlardan
5-Tarlanın çukur ve tümsek yerlerinden
6-Dere, orman, su arkı ve yollara yakın kısımlarından
7-Sıraya gübreli ekim yapılan ürünlerde sıra üstlerinden
8-Gübre atılan tarladan
BİTKİ ANALİZİ: Bitkilerde ortaya çıkan ve beslenme noksanlığı veya fazlalığı ile ilgili bulunan durumların hangi besin maddesine ait olduğunu saptayarak bu noksanlığın veya fazlalığın giderilmesi için gerekli uygulamaları yapmak amacıyla yapılır.
MİKRO |
MAKRO |
Demir(Fe) |
Sodyum(Na) |
Mangan(Mn) |
Kalsiyum(Ca) |
Çinko(Zn) |
Magnezyum(Mg) |
Bakır(Cu) |
Potasyum(K) |
Toplam Azot |
Toplam Fosfor |
Yaprak Örneği Alırken Dikkat Edilecek Kurallar:
1- Alınan yaprak örneklerinin Tür ve çeşit özellikleri aynı olmalıdır. Karışık olarak örnek alınmamalıdır.
2- Özellikle meyve ağaçları bir bahçede farklı yaşlarda bulunabilir. Örneğin 5 ile 25 yaşındaki ağaçların yaprakları karıştırılarak örnek alınmamalıdır. Ancak 15-20-25 yaşlarında olanların yaprakları karıştırılabilir.
3- Aşırı derecede beslenme noksanlığı gösteren hastalıklı yapraklar seçilmeli ve bu durum bahçe bilgi formunda belirtilmelidir. Bahçenin tamamında aşırı besin noksanlığı gösteren yaprakları ayırmaya gerek yoktur.
4- Bir bahçede bir yaprak örneğinin temsil ettiği alan 20 dekarı geçmemelidir.
5- Bahçenin bir kısmı, toprak tipi bakımından diğer kısmından tamamıyla farklı olabilir. Belirgin farklılıklar göz önüne alınarak her farklı toprak tipine göre örnekleme ayrı olmalıdır.
6- Yapraklar günün herhangi bir zamanında alınabilir. Bununla birlikte yapraklar ıslak olmamalıdır.
Yaprakların Torbalanıp Etiketlenmesi
Örnekler alındıktan sonra naylon torbaya konularak etiketi yazılır ve torbaya zımbalanır veya iple bağlanır. Etiketlenen yaprak örnekleri en kısa zamanda laboratuvara analiz için gönderilmesi gerekmektedir. Şayet o gün gönderme imkanı yok ise toplanan örnekler en geç 4 saat içerisinde buzdolabına konmalıdır. Buzdolabı +4°C'de tutulmalıdır.
Sulama Suyu Analizi: Tarımda kullanılacak olan sulama sularının kailte özelliklerinin bilinmesi,sulama sularının içinde bulunan erimiş katı maddelerin nitelik ve niceliklerinin saptanması toprak verimliliğinin devamlılığı yönünden önem taşımaktadır.
Katyonlar |
Anyonlar |
Elektiriksel İletkenlik |
Sodyum(Na) |
Karbonat |
Ph |
Kalsiyum(Ca) |
Bikarbonat |
Bor(B) |
Magnezyum(Mg) |
Klorür |
|
Potasyum (K) |
Sülfat |
|
HUBUBAT ANALİZİNDE KALİTE BELİRMEDE KULLANILAN YÖNTEMLER
* YAŞ GLUTEN MİKTARI BELİRLEME ANALİZİ |
|||||||||||||||||
* GLUTEN İNDEX DEĞERİ BELİRLEME ANALİZİ |
|||||||||||||||||
* SEDİMANTASYON DEĞERİ BELİRLENMESİ |
|||||||||||||||||
* HAMURUN REOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ |
|||||||||||||||||
* KÜL MİKTARI BELİRLEME ANALİZİ |
|||||||||||||||||
* RUTUBET MİKTARI BELİRLEME ANALİZİ |
|||||||||||||||||
* PROTEİN MİKTARI BELİRLEME ANALİZİ |
|||||||||||||||||
* HEKTOLİTRE TAYİNİ ANALİZİ Van ticaret borsası üretici çifçilerine daha iyi bir hizmet oluşturmak için çalışıyor. 2015 yılında kurduğu toprak ,bitki ve sulama suyu analiz laboratuvarı sayesinde çiftçilerine doğru analiz doğru göbreleme ile bol ürün elde etmektedir. Vantb nin şimdiki hizmeti ise çiftçinin elde ettiği ürünün analizini yapıp kalitesini belirlemek ve ürünün hakkettiği fiyata alıcısını bulmaktır. Bu sebepten hububat analiz laboratuvarı kurmaktadır.
1-Gluten Ölçüm Cihazı
Buğday unu, su ile hamur haline getirildiğinde unun bileşiminde bulunan sabit proteinlerden gliadin ve glutenin suyu emerek şişer. Bu hamur %2 lik tuzlu su ile yıkandığında nişasta ve diğer proteinler su ile ortamdan ayrılır. Geriye gluten (Yaş öz) dediğimiz elastik bir madde kalır. 2-Gluten Index
Glutenin sağlamlığını belirlemede kullanılan bir yöntemdir. Glutomatik cihazından alınan yaş gluten, içinde özel elek bulunan kartuşuna yerleştirilir. 1 dakika süreyle 6000 devir/dakika santrifüje tabi tutulur. Elekten karşı tarafa geçen gluten sağlam olmayan diğer bir ifadeyle çürük gluteni ifade eder. Karşı tarafa geçmeyen sağlam glutenin Toplam glutene oranı index.’i vermektedir. 3-Sedimantasyon(Çökme Değeri)
3.2 gr. unun Brom Fenol çözeltisi ve Laktik Asit çözeltisiyle karışımı sonucu un, taneciklerinin gluten kalitesine göre şişmesi ve şişen taneciklerin belirli bir zaman içinde çöken miktarının ölçülmesidir. 4-Hektolitre Ağırlığı 100 litre hacimdeki ürünün kg. cinsinden ağırlığı demektir. Kalite belirlemede en çok aranan özelliklerden biridir. Buğdayın un verimi ile doğrusal bir ilişkisi vardır. Tanenin şekli, büyüklüğü, sert veya yumuşak olması gibi pek çok faktör hektolitre ağırlığını etkiler. Laboratuvarımızda hektolitre ağırlığı üç yöntemle tespit edilmektedir. -Brabender Marka Hububat Analizörü ile -Perten 9500 Marka Hububat Analizörü ile -Dickey John Marka GAC 2100 cihazı ile pratik olarak ölçülebildiği gibi klasik bir yöntem olan 1 litre hacmindeki ürünün ağırlığı tartılarak 100 ile çarpılması sonucunda da hektolitre ağırlığı tespiti yapılmaktadır.
5-Rutubet Ürünün ihtiva ettiği su oranıdır. Ürünün depolanması, kalitenin korunmasında rutubet oranı büyük önem taşır. Ayrıca; Buğdayın öğütülmesi aşamasında da önemlidir. Yüksek rutubet içeren ürünlerin kızışıp küflenmesi, çimlenerek bozulması ve böcek hücumuna uğraması daha kolaydır. 6-Protein Tayini: Protein oranı ve kalitesi unun mamul yapımındaki potansiyelini gösteren en önemli faktör olarak kabul edilir. Buğdayı en kaliteli tahıl yapan özellik; endosperm proteinleri olan gliadin ve glutenin proteinlerinin su ile birleştiğinde kolloidal bir birleşik olan gluteni oluşturmaktadır. Laboratuvarımızda protein tayini Inframatic-8600 cihazı ile yapılmaktadır. Bu cihaz NIR (near infrared reflectance) teknolojisi ile çalışmaktadır. 6 veya 7 filtre dalga boyu içermektedir. NIR teknolojisinde örnek üzerine bir ışık kaynağından ışık gönderilmektedir. Bu ışığın veya enerjinin bir kısmı analizi yapılan ürün tarafından emilir. Emilen enerji optik sistem tarafından ölçülür ve analitik sonuç biçiminde hesaplanır Inframatic-8600 cihazı ile Buğday, Arpa ve Un’da yapılan diğer analizler:
7-Kül Analizi Yemlerdeki inorganik maddeler ve taş toprak gibi yabancı maddelerin miktarını belirlemede kullanılan, 1000 oC`ye kadar sıcaklığı ayarlanabilen laboratuvar cihazıdır. DA 7250 NIR Analiz Cihazı
Yeni DA 7250, Perten'den üçüncü nesil Diode Array NIR analiz cihazıdır. DA 7250, doğru sonuçları hızla veren, hızlı, kullanıcı dostu ve sağlam bir cihazdır. DA 7250, rutubet, protein, yağ, ve daha çok parametre ölçer, geniş uygulama kalibrasyonlarına sahiptir. Her Şey - Hububatlar, toz, granül, pelet, akışkan ve yarı akışkan, ve sıvı ürünleri analiz edebilmektedir. Her Yerde - IP65 sınıfında olan bu cihaz hem laboratuvarda hemde işletme ortamında kullanılmaktadır. Her Zaman - Numune hazırlığı olmadan sadece 6 saniye içinde analiz sonuçlarını verimektedir. Herkes - Tesis personelinden deneyimli kimyagerlere kadar DA7250 herkes için kullanımı kolay bir cihazdır. DA 7250 NIR CİHAZININ YAPTIĞI ANALİZLER Et kalibrasyon paketi: Et, Tavuk eti, Salam, Sosis, Sucuk
*Süt Ürünleri kalibrasyon paketi: Tuzlu tereyağı, Tuzsuz tereyağı, Peynir, Peynir tozu, Süt Kreması, Yağsız Süt tozu, Süt tozu, Peynir altı Suyu, Peynir altı suyu tozu, Peynir altı suyu konsantresi, Yoğurt
*Yem-Tahıl Kalibrasyon paketi: Tavuk yemi, Büyükbaş-Küçükbaş yemi, Buzağı maması, Balık Yemi, Arpa, Fasulye, Mısır, Yulaf, Pirinç, Bezelye, Çavdar, Sorgum, Tritikale, Buğday, Mısır Gluteni, Mısır İrmiği, DDG’s Mısır, DDG’s Buğday, Tam Yağlı Pirinç kepeği, Yağsız Pirinç kepeği, Pirinç unu, Pirinç proteini unu, Mısır kepeği, Buğday kepeği, Razmol, Bonkalit, Bulgur kepeği, Bulgur, Buğday Gluteni, Kanola, Kanola küspesi,Pamuk tohumu, Pamuk tohumu küspesi, Palm küspesi, Soya fasulyesi, Soya küspesi, Soya Unu, Soya Kabukları, Ayçiçeği çekirdeği, Ayçiçeği çekirdeği küspesi, Tüy unu, Balık unu, Et-Kemik unu, Tavuk unu, Mısır Silajı, Yonca, Saman…
Van Ticaret Borsası Hububat, Et, Süt Ürünleri ve Gıda Analiz Laboratuvarımız 8 Mart 2018 tarihinde TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve il protokolünün katılımıyla resmi olarak açılmış ve bu tarihten bu yana hizmet vermektedir.
|
|||||||||||||||||